Is haken goed voor je? 7 handige tips!

Ja natuurlijk is haken goed voor je! Maar ja, hier moet ik wel een kleine kanttekening bij plaatsen; Als je haken leuk vindt, is haken goed voor je. Als je je kan beheersen in een leuke webshop met haakpatronen of in de garen winkel, dan is haken goed voor je.

Want geloof me, als je niet kan haken, dan kan het best frustrerend zijn. Of wanneer je een leuk haakpatroon gevonden hebt met een ongelofelijk moeilijke steek. En die mevrouw van het YouTube kanaal laat het allemaal zo makkelijk lijken. Tja, frustrerend dus. Of dat je door alle projecten het bos niet meer ziet, haak je nu eerst die leuke knuffel, die muts of dat kleedje voor je nichtje. Als je ook eenmaal kenbaar hebt gemaakt bij je vrienden en familie dat je houdt van haken, komen de projecten al snel jouw kant op. In dit blog geef ik je 7 handige tips zodat haken echt leuk blijft. Ook als je niet kan haken, of je niet kan beheersen in de wolwinkel.

1. Leer haken

Een no-brainer misschien, maar ik meen het serieus. Ik keek laatst toe bij iemand die een shawl ging haken. Ze bleef maar mopperen dat het garen niet wou, de haaknaald te klein was en het patroon te moeilijk. Wat bleek, bij de haaksteek sloeg ze de draad de verkeerde kant langs. En dit was een gevorderde haakster. Punt is; ook al denk je dat je goed de steken beheerst, kan het nooit kwaad je even te verdiepen in de stof. Daar wordt het een stuk leuker van.

2. Ontwikkel je eigen stijl

En volg verschillende hakers/haaksters. Iedereen houdt de haaknaald op zijn eigen manier vast, wikkelt het draad anders af en je wil niet weten hoe mijn handen zwiepen als ik haak. En wat voor mij lekker werkt, kan jou kramp in je handen geven. Ontwikkel je eigen stijl en doe wat voor jou lekker voelt en werkt. Des te meer plezier heb je erin.

3. Neem niet teveel hooi op je vork

Of draad op je haaknaald 😉 Elke haakster kent het wel; je hebt net leren haken, je laat vol trots je gehaakte shawl en knuffel aan je vrienden zien. En voor je het weet heb je van iedereen een wensenlijstje ontvangen met wat zij nog willen hebben. Durf gerust nee te zeggen, of geef een tijdsbestek mee; die zomershawl is vast in december wel klaar! Zorg er vooral voor dat je niet teveel projecten tegelijk hebt liggen. Spreek voor jezelf af hoeveel losse projecten je aan kan en laat het daar dan ook bij. En onthou; een project wat al maanden op de pen zit, is vaak de moeite van het afmaken niet waard. Als je het leuk vindt om te doen, dan doe je het meteen.

4. Haak met vrienden/vriendinnen

Als je vrienden dan met wensenlijstjes aankomen, kun je ze ook overhalen om zelf te leren haken. ‘Dat kan ik vast niet’ of ‘Daar heb ik het geduld niet voor’ is geen excuus, want als je iets wil, dan kun je het laten werken. En jij hebt het tenslotte ook geleerd! 🙂 En met elkaar organiseer je haakavonden, telkens bij een ander thuis. Lekker bakkie thee erbij en af en toe wat lekkers. Gezelliger kun je het niet krijgen.

5. Geef jezelf een budget

Als je vooraf aan de maand weet hoeveel je mag spenderen aan nieuw garen of haakpatronen, kun je ook makkelijker nee zeggen. Wees niet bang om geld uit te geven aan haakpatronen, de ontwerper van dit haakpatroon heeft ook tijd en moeite hierin gestoken. Ik heb het haken weer opgepakt toen ik net gestopt was met roken. Het geld wat ik normaal aan sigaretten kwijt was, gaf ik in de eerste maanden uit aan garen en haakpatronen.

6. Ga koopjes jagen

Ook garen kun je in de aanbieding kopen. Een beetje rondneuzen op een hobbybeurs of op internet kan geen kwaad. Heb je een groter project? Er zijn webshops die bulk-korting geven, dat betekent dat je korting hoger wordt naarmate je meer garen koopt. En ga je naar een hobbybeurs (met die vriendin, die ook net heeft leren haken)? Ga dan de laatste dag, veel verkopers zullen wat extra korting geven omdat ze willen opruimen.

7. Durf afstand te nemen

Van haakgaren en gehaakte knuffels of andere projecten. Het is niet erg om wat geld te vragen voor jouw gehaakte project. Immers heb je ook het garen gekocht en er tijd ingestoken. Maar het voelt hartstikke goed om alles te verkopen voor een goed doel. Ga op een lokale fair staan en kies een lokaal goed doel uit. Mensen geven graag geld uit om een naaste te helpen.

Ik ben er absoluut van overtuigd dat haken goed voor je is. Wat denk jij? Laat een berichtje achter in de comments.

 


Heart photo created by freepik – www.freepik.com

Laat een reactie achter