Hoe werkt een haakpatroon

En dan heb je die haakcursus gehad, je kan haken. Je weet hoe je je moet redden met de verschillende haaksteken. Maar hoe werkt een haakpatroon? En hoe lees ik een haakpatroon? Daar geef ik je in dit blog antwoord op.

Wat is een haakpatroon?

Laten we daarmee beginnen. Wat is een haakpatroon? Een haakpatroon is een beschrijving van object wat je kan haken. Dat object kan vanalles zijn; een shawl, een amigurumi, een handpop, een poef of vloerkleed. En die beschrijving kan op verschillende manieren uitgewerkt zijn. Normaal zijn haakpatronen per toer uitgeschreven. Op die manier zie je stapsgewijs hoe je het object kan haken. Maar er zijn ook haakpatronen die in schema’s getekend zijn. Deze schema’s laten zien welke steek je wanneer moet haken. Je moet hiervoor weten welk teken staat voor welke haaksteek.

Hoe haakpatroon vergroten?

Een haakpatroon is door een ontwerper gemaakt met een bepaald soort garen en haaknaald. Kun je deze haakpatronen nou zo maar vergroten? Het zou kunnen, maar is niet aan te raden. De kans dat je object zijn oorspronkelijke vorm verliest is vrij groot. Er zijn een aantal gevorderde hakers die het wel aandurven. Maar nogmaals ik zou het niet adviseren. Wat je wel kan doen is dikker garen gebruiken. Heb je bijvoorbeeld een haakpatroon voor een amigurumi die je met scheepjes Catona en een haaknaald 2,5 haakt? Dan kun je ervoor kiezen om scheepjes Cahlista te gebruiken, dit garen heeft dezelfde kleurnummers als Catona maar wordt gehaakt met een haaknaald 4,5. Zo wordt je object een keer zo groot.

Haakpatroon voor beginners

Als je beginnende haker bent, kun je het beste starten met een simpel haakpatroon. Gewoon om er even in te komen. Veel ontwerpers bieden een gratis haakpatroon aan zodat je even kan kijken of je aan de stijl van de ontwerper kan wennen. Print een haakpatroon uit zodat je kan afstrepen waar je gebleven bent, gebruik stekenmarkeerders en toerentellers om bij te houden in welk deel van het haakpatroon je zit. Print je liever niet? Pdf bestanden kun je downloaden op je tablet of laptop. Op je ipad kun je in ibooks ook bij houden waar je bent door streepjes en notities te plaatsen.

Haakpatroon van Engels naar Nederlands

Als je het eenmaal snapt is het vrij eenvoudig een haakpatroon van het Engels naar het Nederlands te vertalen. Je moet even weten waar de afkortingen voor staan en wat de steken betekenen. Ikwilhaken.nl heeft een mooi overzicht van alle verschillende haaksteken in het engels. Heb je moeite met het vertalen van een haakpatroon? Laat een berichtje hieronder achter en dan helpen we je graag!

 

Laat een reactie achter