Wat is het verschil tussen haken en breien?

Een verschil in lifestyle?😉 Nee, dat denk ik niet. Maar is is wel degelijk een verschil tussen haken en breien. Om te beginnen haak je met 1 haaknaald en brei je met 2 (of meer) breipennen. Dat is het grootste verschil tussen haken en breien. Wil je meer verschillen weten? Lees dan verder.

Gebruikte materialen

Breien; je maakt gebruik van 2 breinaalden en garen. Dit kan katoen, acryl of wol zijn, tegenwoordig zie je veel mixgarens. Elke heeft zijn voor en nadelen. De dikte van het garen bepaald de dikte van de breipen. Een breipen is ongeveer 40 cm lang en heeft een punt op het eind.

Haken; je haakt met 1 haaknaald en garen. Het garen kan net als bij breien van verschillend materiaal zijn. We zien dat Amigurumi’s vaak gehaakt worden met katoen. Maar ook hierin zijn tegenwoordig veel mixen te vinden. Op het garen staat vermeld welke maat haaknaald je het beste kan gebruiken. Een haaknaald is ongeveer 20 cm lang, heeft een haak en verkrijgbaar met of zonder ergonomisch handvat.

Steken leren haken en breien

Bij haken maak je gebruik van 1 haaknaald en garen. De meeste mensen kennen wel het vingerhaken, wij deden dat vroeger op school. Je maakt een lus en met je vinger haal je de draad door de lus heen, een beetje aantrekken en dat was het. Urenlang konden we daar mee bezig zijn. Een meisjesding? Echt niet, de jongens deden bij ons gewoon mee.

Je hebt vast in de gaten waar dit heen gaat. Het vingerhaken is niks minder dan een rij lossen haken. Alleen gebruik je dus bij haken een haaknaald. En over het algemeen haak je iets anders dan alleen maar een rij lossen. Als je iets verder gaat kom je een heleboel haaksteken tegen. Zo start je al snel met vasten, ga je granny’s of kleden haken? Dan zijn stokjes veel voorkomend. In alle gevallen blijft het principe hetzelfde, je haakt met je haaknaald de draad door een lus heen. En je creëert zo de mooiste dingen.

Bij zowel breien als haken hebben we het over toeren. Een toer is een rij steken. Haak of brei je heen en weer? Dan is van begin tot het eind één toer. Ga je rond? Dan is het handig de eerste steek te markeren met bijvoorbeeld een stekenmarkeerder. De eerste steek tot en met de laatste steek is één toer.

Bij breien zet je steken op op één van de pennen, met de andere pen steek je in de steek. Je slaat de draad erom heen, steekt de 1e pen over de 2e pen en laat de steek overgaan op de andere pen. “Insteken, omslaan, doorhalen, af laten glijden” Het is me erin geramd vroeger. 😂 Op deze manier maak je een rechte steek. Door de breinaald op een andere manier in steken maak je een averechte steek. Het klinkt heel makkelijk, maar ik zeg je eerlijk het is mij nog nooit gelukt. Ik heb vroeger heel wat afgebreid, maar was allang blij als de gewone rechte steek lukte. Ik ben meer een haker denk ik.

Bij het breien van een lapje ga je heen en weer en brei je een muts of sokken dan brei je rond. In dat geval heb je ook meerdere pennen nodig of een rondbreinaald. Dit zijn 2 punten met een flexibel stuk ertussen.

Het verschil tussen haken en breien

Conclusie; je gebruikt garen, je gebruikt een naald of pen en je maakt de mooiste dingen. Zoveel verschil zit er niet tussen breien en haken. Breien is met 2 naalden en haken met 1. Dat is het grootste verschil. Als je kleur moet bekennen, wat ben jij? #teamhaken #teambreien Laat een reactie hieronder achter!

 

Afbeelding breien van Sophie Janotta via Pixabay

Afbeelding haken van Saekita via Pixabay

Laat een reactie achter