Wat haken als beginner

Wat haken als beginner? Deze vraag krijg ik vaker. Als je wil leren haken doe je dit vaak omdat je ergens wat leuks gezien hebt en je het idee hebt dat je dat zelf wel zou kunnen maken. Ik denk ook oprecht dat je niet moet kijken naar wat je zou kunnen maken, maar naar wat je wil maken. Lees verder voor nog meer tips voor de beginnende haker.

Stel je gewoon eens voor, jij wil heel graag een knuffeltje haken. En ik ga je leren haken door een sjaal te haken. Ga je dan met heel veel plezier leren haken? Ik denk dat je het beste leert door iets te doen wat je leuk vindt. Maar leg de lat ook niet te hoog. Wil je graag een grote knuffel haken? Start dan eerst met een kleine knuffel. Ga je voor een shawl? Begin dan met een makkelijke steek, zoals stokjes. Laat de diamantsteek nog even liggen voor een volgend project. Zo leer je de steken kennen en je eigen haakwijze.

Je kan het beste met een makkelijk patroon beginnen. Probeer een haakpatroon te vinden waarbij vermeld staat dat deze goed te haken is voor beginners. Kun je een haakpatroon lezen? Dan heb je al een streepje voor. Zo niet? Geen probleem, raak niet in paniek van termen die je niet begrijpt. Maar blijf rustig en lees het haakpatroon een paar keer door.

Goed gereedschap en garen

Goed gereedschap is het halve werk. Dat geldt ook met haken. Bij een haakpatroon staat vaak goed vermeld met wat voor een haaknaald er gehaakt moet worden en welk garen je moet gebruiken. Helemaal de eerste keren adviseer ik je het haakpatroon te volgen. Garen zijn in zoveel verschillende soorten te verkrijgen, soms lijkt het op elkaar maar haakt het toch net wat anders. Als je wat langer haakt en wat verschillende garens geprobeerd hebt, dan voel je het wel.

Haaknaald

Er zijn genoeg haaksters die zweren bij een ergonomische haaknaald. Maar ik heb ook haaksters gezien die een speciale haaknaald kochten, van wel 20 euro, en er niet mee overweg konden. Mijn advies is; probeer het eerst met een gewone, niet te dure haaknaald. Bij de betere handwerkzaken mag je vaak een haaknaald even proberen, dan kun je even voelen hoe deze in de hand ligt. En ben je hooked? Dan kun je altijd nog die dure design haaknaald aanschaffen, geen probleem. 😉

Beginnend haker

Je leest het wel, je moet gewoon beginnen. Vind je het leuk? Dan maak je gauw genoeg de mooiste dingen. Mijn eerste haakproject was een klein wit hondje, het haakpatroon stond in de Ariadne. En ik had de tip goed gereedschap nog nooit gehoord. Met een veel te grote haaknaald en te weinig garen begon ik. Met als resultaat een hondje met een te kort pootje. Maar wat was ik trots, ik denk dat ik 9 jaar was en ik had een knuffeltje gehaakt. Toen wist ik nog niet dat ik op mn 24e het haken weer zou oppakken om uiteindelijk zelf haakpatronen te schrijven. Het hondje heb ik niet meer, maar ik zal het nooit vergeten.

Begin jij met haken? Deel je eerste haakproject met me! Laat een reactie hieronder achter.

Laat een reactie achter