Wat is makkelijker; haken of breien

Wat is makkelijker; breien of haken?

Dat is een vraag die we vaker krijgen. Want wat is haken? En wat is breien. Pas als je dat weet en geprobeerd hebt, kun je kijken wat makkelijker is.

Is haken makkelijk?

Of is haken moeilijk? Eerst wat informatie; Haken doe je met 1 haaknaald en garen. Je haakt het garen door elkaar heen en door middel van verschillende steken, krijg je de mooiste creaties en vormen. Je haaknaald gebruik je om de draad als het ware door elkaar heen te vlechten. Doordat je 1 haaknaald gebruikt en start met 1 steek is haken niet heel erg moeilijk. Afhankelijk van wat voor een soort projecten je gaat maken natuurlijk. Met haken gebruik je relatief veel garen op 1 steek, een haakwerkje is dikker dan een breiwerk.

Is breien moeilijk?

Breien doe je door middel van 2 breipennen en een garen. Je zet de steken op de ene pen en breit met de andere pen de steken. Er zijn verschillende steken te breien bijvoorbeeld averecht. Bij breien gebruik je minder draad dan met haken, het breiwerk wordt ook dunner. Of breien moeilijker is dan haken zul je zelf moeten uitvinden. Wat ons betreft kun je het beste gewoon de naalden pakken en het eens proberen.

Voor zowel breien als haken geldt het volgende

Je haakt of breit vaak vanaf een patroon, een haakpatroon of breipatroon. In deze patronen staat stap voor stap beschreven hoe je een project maakt. Er zijn geen regels hoe een patroon beschreven moet worden, elke ontwerper doet dit op zijn eigen manier. Sommige patronen zijn betaald, sommige zijn gratis. Ik zeg altijd, voor niks gaat de zon op. Wanneer je voor een patroon betaald zorg je dat een ontwerper geld kan verdienen met zijn ontwerpen en meer nieuwe leuke ontwerpen kan maken. Maar er zijn ook een heleboel leuke gratis patronen verkrijgbaar.

Een goede manier om patronen te zoeken is gebruik maken van Pinterest of google. Je typt in wat je zoekt en op basis van de zoekresultaten ga je verder. Verstandig is leuke patronen direct op te slaan op een eigen pinterest bord of middels een screenshot op je telefoon of computer. Doordat je zoveel zoekt ben je al snel de weg kwijt hoe je er was gekomen ;-).

Gemakkelijk haken

Als je wil leren haken voor beginners is het verstandig te zorgen voor goed materiaal. Ze zeggen niet voor niks; goed materiaal is het halve werk. Zo weet ik bijvoorbeeld sinds kort dat een duurdere haaknaald echt een verschil maakt bij bepaalde garens. Ik haak veel met Scheepjes Cahlista en gebruikte altijd een simpele metalen haaknaald. Totdat ik iemand sprak die mij met klem de Tulip etimo red haaknaald adviseerde. Ik heb hem gekocht, maar wil gelijk ook niet meer zonder, zo fijn haakt het.

Haken voor dummies

Wanneer je net begint met haken wil je starten met een makkelijk patroon. Bijvoorbeeld van een shawl die recht gehaakt wordt, of een amigurumi wat uit een paar bolletjes bestaat, of een kleedje wat uit lapjes bestaat. Mijn advies is vooral klein beginnen, die grote dromen komen vanzelf.

 

Eén reactie

  1. Hallo Margot,

    Ik zou graag met jou in contact komen omdat we een duurzaam project zijn gestart. Gezien al jouw kennis over haken hoop ik dat je mij een klein beetje op weg kan helpen. Mocht je daar voor open staan mijn e-mailadres kan je hieronder vinden.

    Groet,
    Eline

Laat een reactie achter