Kun je geld verdienen met haken?

Wanneer je een beetje fanatiek haakster bent maak je al snel vele projecten. Je begint eens een keer met een kleedje voor een neefje of nichtje, een knuffel voor je kindje of een muts voor je beste vriend. Maar op een gegeven moment ligt de hele kamer vol met gehaakte objecten die op een nieuwe eigenaar wachten. 

Geld verdienen met haken

Je kan geld verdienen met haken! Er zijn verschillende opties. Ga op een braderie staan, start een webshop, huur een kraampje in een verkoopfabriek of vraag een plaatselijk winkelier of je in zijn winkel wat mag verkopen.

Hoe bepaal je een verkoopprijs? Dit is afhankelijk van verschillende zaken. Wil je geld verdienen met je haakwerk, bereken dan hoeveel materiaal je gebruikt hebt. Vergeet niet de oogjes, vulling maar ook inpakpapier mee te rekenen in je prijs.

Een webshop draaiende houden kost geld, het huren van een verkoopkraam kost geld, het aanbieden van een betaalmogelijkheid zoals Ideal of PIN kost geld, allemaal kosten die je in je verkoopprijs mee zal moeten berekenen. Veel gehoord is dat mensen geen hoge bedragen willen betalen voor handgemaakte objecten. Mijn mening is dat je dan de verkeerde mensen treft. Er is een publiek voor zelf gehaakte objecten en die willen er ook gerust voor betalen. Je moet je producten op de juiste manier aanbieden en omschrijven zodat de juiste mensen je kunnen vinden.

Heb je een webshop? Denk dat niet dat je alleen een leuk fotootje erbij kunt plaatsen en dat dan de mensen bij je komen. Gebruik zoekwoorden in de tekst maar vertel ook waarom jouw object zo bijzonder is. Leg uit wat voor materialen je gebruikt hebt en of het geschikt is voor kleine kinderen of andere gebruiksadviezen. Wanneer mensen al deze informatie lezen zullen ze eerder snappen waarom ze meer moeten betalen voor een uniek gehaakt object.

Handwerken voor goede doelen

Uiteraard kun je er ook voor kiezen je gehaakte knuffels of kleedjes te doneren aan een goed doel. Er zijn op Facebook verscheidene groepen te vinden met mensen die een goed doel hebben en daarvoor haken. Let er wel op dat deze groepen vaak eisen stellen aan de gebruikte materialen of de manier van afwerken. Wellicht vind je het veel leuker om zelf een goed doel in de buurt te zoeken, is er een voedselbank waar je knuffels kunt doneren of willen ze je kleden graag verkopen bij de kringloop. Je verdient er dan geen geld mee, maar een glimlach en een goed gevoel.

Haakpatronen ontwerpen

Nog een optie om geld te verdienen met haken is haakpatronen ontwerpen. Wanneer je zelf een haakpatroon ontwerpt zorg dan voor een duidelijke opmaak en beschrijving van je gehaakte object. Kijk eens naar andere patronen en algemene omschrijvingen. Je komt zo al een heel eind hoe je jouw patroon het beste maakt.

Wanneer je je haakpatroon in een bestand hebt geschreven, maak je mooie foto’s. Die foto’s gebruik je voor social media, maar ook in je haakpatroon. Hoe meer foto’s van moeilijke punten hoe beter en hoe minder vragen je zal ontvangen over het haakpatroon.

Haakpatronen verkopen

Een haakpatroon verkopen kan op verschillende wijzen, maak een facebook groep aan en verkoop hier je losse haakpatronen. Je kan hier erg veel werk van hebben, aangezien je alle betalingen handmatig controleert en handmatig de bestanden moet doorsturen. Wanneer je veel tijd hebt, vind je dit waarschijnlijk geen probleem. Maar er zijn ook andere opties; met een woocommerce webshop kun je vrij eenvoudig een webshop maken met bestanden. Je hoeft zelf niks door te sturen, wanneer een betaling gecontroleerd wordt, wordt het bestand automatisch doorgestuurd.

Er zijn ook partijen die dit voor je uit handen nemen. Haked bijvoorbeeld, dit is een platform waar je jouw haakpatronen verkoopt. En afhankelijk van de regeling die je maakt met Haked krijg je een vast bedrag per haakpatroon of een percentage van de opbrengst. Haked neemt je veel werk uit handen door de verkoop van de patronen in handen te nemen. Je hoeft zelf bijna niks meer te doen! 

Laat een reactie achter