Is haken moeilijk?

Is haken moeilijk?

Deze vraag krijg ik vaker te horen. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, want haken doe ik al vanaf mijn tiende. Een pro, dat kun je gerust stellen, heb leren haken van mijn moeder en oma, maar heb de meeste steken mezelf aangeleerd. Gewoon uit oude Ariadnes, aan de hand van tekeningetjes. Tegenwoordig is het naar mijn idee veel makkelijker om te leren haken. Er zijn zoveel filmpjes te vinden op YouTube van verschillende meiden die goed kunnen haken. Kijk gerust meerdere filmpjes, want iedereen heeft zijn eigen style.

Welke haaksteken zijn er?

Begin altijd met de basis, lossen haken. Dit lijkt erg op het vingerhaken en wie deed dat nou niet vroeger? Het enige verschil is dat je nu een haaknaald gebruikt in plaats van je vinger.

  • Vasten haken
  • Halve vasten
  • Stokjes
  • Halve stokjes
  • Dubbele stokjes

Dit zijn de meest voorkomende haaksteken. Er zijn een heleboel varianten en dat maakt het haken ook zo leuk. Je kan de mooiste granny squares haken met relatief makkelijke steken.

Wat heb je nodig om te haken?

Dit vind ik ook een groot voordeel van haken, je hebt niet veel nodig om te leren haken. Een haaknaald en een bolletje wol. That’s it! Ga je verder met haken en wil je meer verschillende dingen haken? Dan doe je er goed aan om een setje haaknaalden in verschillende maten aan te schaffen. Een stofschaar en stopnaald heb je nodig om je handwerk af te werken.

Kies een garen die niet makkelijk splijt, voor haken kun je het beste katoen of acryl gebruiken. Scheepjes Catona is een haakkattoen wat veel gebruikt wordt om knuffeltjes en amigurumi te haken. Wil je een shawl of omslagdoek haken? Dan kun je beter een dikker garen gebruiken, acryl raad ik dan aan. Scheepjes Roma big is een fijn garen wat lekker draagt en in leuke kleuren verkrijgbaar is.

Ga vandaag nog haken!

Ga jij ook beginnen met haken? Laat ons weten hieronder hoe het gaat en wat je gaat maken! Wil je nog meer naslagwerken? Hieronder zie je wat verschillende boeken.

Laat een reactie achter