Haken vs Breien

Haken wordt veel met breien vergeleken, dat hoor ik vaker om mij heen. Als mensen mij vragen wat mijn hobby is. ik antwoord haken, dan hoor ik vaak genoeg ‘oh, mijn tante breit ook altijd’ of ‘Is dat met die 2 pennen?’. Het is niet erg om uit te leggen wat nou het verschil is tussen haken en breien. Dus bij deze de blog Haken vs Breien!

Haken

Haken doe je met een haaknaald, één naald met een haak er aan. Deze haaknaald is verkrijgbaar in verschillende dikte maten. Het garen koop je in de zelfde dikte maat, dit staat altijd op de verpakking aan gegeven.

En het haken zelf is eigenlijk zoals je het zegt, je haakt de draad door de lus heen, dit zorgt ervoor dat je een lapje krijgt of als je rond haakt een balletje of figuurtje.

Er zijn verschillende manieren om te haken, zoals recht-toe-recht-aan (heen-en-weer haken), rondhaken, tunisch haken, corner-2-corner (van hoek-naar-hoek haken). Hiervoor gebruik je verschillende haaksteken zoals losse, vaste, halve vaste, stokjes en dubbele stokjes.

Breien

Breien doe je doorgaans met 2 breinaalden, deze naalden zijn langer dan haaknaalden en hebben ook geen haak maar een punt. Het garen wat je ook gebruikt om te haken kun je ook voor breien gebruiken. Ook hierbij geldt kijk naar de maat die op de verpakking staat. De maten van haaknaalden en breinaalden wordt op dezelfde manier gemeten.

Met breien zet je de steken op op je ene breinaald, met je andere breinaald neem je de steken als het ware over. Je gebruikt hiervoor verschillende steken of technieken.

Wanneer je sokken wil breien heb je 4 breinaalden nodig om rond te kunnen breien. Je zien tegenwoordig ook de breinaalden met tussenstuk veel.

Met breien kun je de meest uiteenlopende dingen maken, sokken, truien, kleden, noem maar op. Kabels breien is een techniek die best wel wat behendigheid nodig heeft, maar als je het eenmaal beheerst kun je de mooiste dingen maken!

Haken vs Breien

Hieronder zie je een lapje gebreid met een basissteek, dit zijn een soort golfjes.

Dit volgende lapje is gehaakt met een basissteek, dit worden een soort kruisjes.

Haken vs breien; wat kies jij? Of wil je niet kiezen en doe je gewoon lekker allebei? Ik ben een haker, breien heb ik ooit wel geleerd, maar het ligt me niet zo. Maar ik ken een aantal mensen die het precies andersom zeggen. Dus ik ben benieuwd; wat doe jij?

Laat een reactie achter