Haken voor beginners

Iedereen kan haken! Maar het kan een beetje overweldigend zijn allemaal, als beginner. Dus waar moet je opletten bij haken voor beginners? Hier mijn top 9 tips voor beginnende hakers;

1: Haakpatroon uitkiezen

Zo begint het vaak; je zit op Pinterest of Etsy. Ziet iets prachtigs voorbij komen, wat veel geld kost en je denkt; dat kan ik zelf ook. (of; ‘kun je zo makkelijk je geld verdienen?! dat moet ik ook proberen!’). Ben je beginnend haker? Kies dan een relatief makkelijk haakpatroon. Een beetje uitdaging is niet verkeerd, maar om nou direct achterwaarts, tunisch en met 3 kleuren te moeten haken is ook wat veel van het goede.

Gewoon een haakpatroon zoeken van een leuke shawl of kleedje, recht-toe-recht-aan, geen gedoe. De meeste haakpatronen makers geven bij hun haakpatroon aan of het makkelijk is voor beginners. Zo niet; vraag er gerust naar!

2: Haak materialen

Ben je een beetje enthousiast en gauw over te halen? Dan ben je een beetje zoals ik. Je hebt een leuk idee; rent meteen naar de winkel en koopt alles wat je nodig hebt + een heleboel extra’s. Bij thuiskomst en proberen, lijkt je nieuwe hobby toch niet zo leuk als dat je dacht. Jammer van al die aangeschafte materialen.

Daarom mijn advies; koop eerst alleen een haaknaald en een bolletje wol. Kijk desnoods of je een haaknaald van iemand kan lenen, voor je die megadure 15-delige ergonomsche haaknaalden set aanschaft. Een bolletje wol koop je al voor iets meer dan een euro bij de Zeeman, Wibra of Action.

Maar ach, wie hou ik voor de gek, haken niet leuk?! 😀

3: Haakgaren

In principe kun je overal waar een draad van te maken is mee haken. Je ziet het tegenwoordig ook steeds meer, haken met touw, haken met jute, haken met bindgaren of haken met pakjestouw. Maar de beginner zou ik adviseren het gewoon nog even bij acryl of haakkatoen te houden.

4: Verschillende haaksteken

Het hoort een beetje bij punt 1; kijk of er bij het haakpatroon vermeld staat wat voor een steken je moet haken. De beginners haaksteken zijn; lossen, halve vasten, vasten, halve stokjes en stokjes. Op Youtube kun je verschillende filmpjes vinden om deze haaksteken onder de knie te krijgen. Om mij heen heb ik nog niemand gehoord die naar dezelfde filmpjes kijkt, dus ga op zoek naar het filmpje wat voor jou werkt.

Liever geen filmpjes? Er zijn genoeg boeken te vinden over haken voor beginners.

5: Een momentje voor jezelf

Leren haken met de kinderen op de achtergrond schreeuwend, of de maten van je vriend die een voetbalwedstrijd kijken. Niet echt bevorderlijk voor een goed resultaat. Zorg dat je even lekker de tijd hebt, een zacht achtergrond muziekje aan hebt staan. En leg de kinderen op bed en zet die vriend even de deur uit, lekker voetballen ofzo. Succes gegarandeerd!

6: Blijven oefenen

In het begin dat je leert haken, zul je heel vaak je werk uithalen en opnieuw beginnen. Of je komt er bijna aan het eind achter dat je in het begin een paar fouten hebt gemaakt. Lekker zo laten; alleen met oefenen wordt je een pro en die foutjes daar kijk je later trots op terug. Of je doet het gewoon helemaal opnieuw.

7: Besmet door het Haak-virus?

Vooral iedereen je eerst gemaakte kunstwerk laten zien, ontvang al die complimentjes. Wie weet scoor je zo een haakvriendin waarmee je wekelijks een haakavondje kan organiseren. Lekker joh, kopje thee erbij, klessebessen (tijdens het tellen) 🙂 .

Laat je niet strikken om voor iedereen maar wat te gaan haken (‘zo; die shawl is mooi, haak je er ook eentje voor mij?’). Haal mensen over om ook te gaan haken, het is echt een leuke hobby.

8: Gratis haakpatronen?

Gratis haakpatronen zijn leuk, maar realiseer je dat het maken van een haakpatroon veel tijd kost. Kopieer geen betaalde haakpatronen van vriendinnen, maar betaal zelf die euro. En vooral, waardeer de makers van de haakpatronen. Die mensen willen ook alleen maar een zakcentje verdienen. Zie je een leuk gratis haakpatroon? Besef je dan dat de maker haar geld op een andere manier moet verdienen. Bijvoorbeeld door de opbrengst van advertenties. Zonder inkomsten geen leuke (goed leesbare) haakpatronen voor jullie!

9: Volg Hakers.nl

Volg ons voor de leukste haakblogs, haakpatronen en ideeën voor nieuwe haakprojecten. Wij doen ons best een leuk platform voor je neer te zetten. Heb je tips voor blogs, of zie je jezelf ook wel leuke blogs schrijven? (Of mooie foto’s van je haakwerk plaatsen?) Neem contact met ons op! Mail naar info@hakers.nl.

Haken voor beginners

Ik zeg; vooral doen. Haken is leuk, haken is hip en ik vind haken ontspannend en therapeutisch werken. Er is niets lekkerders dan even je hoofd leeg te maken door alleen maar je steken en toeren te tellen.

 

Laat een reactie achter